Export εικόνων αρχείων .stl μέσω MeshLab και AutoIt – 10/7/2009

 

Ως Linuxάς εδώ και 15 χρόνια, έχω συνηθίσει να κάνω τις δουλειές μου με απλούς και ευέλικτους τρόπους. Για ότι χρειάζεται να αυτοματοποιηθεί και να γίνει επαναλαμβανόμενα
(κάτι που χρειάζεται συχνά στη δουλειά μου) φτιάχνω ένα μικρό (η μεγάλο) script και αυτοματοποιώ διαδικασίες που θα έπαιρναν μέρες να γίνουν με το χέρι, πόσο μάλλον αν χρειάζεται να γίνονται συχνά. Έτσι λοιπόν είμαι πολύ καλομαθημένος και όταν χρειαστεί να κάνω παρόμοιες δουλειές σε Windows βγάζω μπιμπίκια. Πολλά. Κάποιες δουλειές δυστυχώς είναι αναγκαστικές να γίνουν στο καταραμένο λειτουργικό όμως. Προχτές για παράδειγμα ήθελα να κάνω το εξής απλό: να πάρω όλα τα αρχεία .stl που έχω και να τα κάνω εικόνες ώστε να έχω γρήγορα μια ιδέα για το τι σχέδια έχω όταν ψάχνω κάτι. Δεν είναι πολλά τα αρχεία αλλά στο μέλλον μπορεί να αποκτήσω πολύ περισσότερα και δε μου αρέσει να κάνω δουλειές με το χέρι γιατί βαριέμαι.
Το πρόβλημα είναι ότι ένα ωραίο προγραμματάκι που έχω βρει για να βλέπω τα .stl, το δουλεύω για διάφορους λόγους σε Windows. Υπάρχει και σε Linux αλλά ως γνήσιος κομπιουτεράς μου αρέσουν οι
προκλήσεις! Επιπλέον το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει και πολλά πολλά βοηθήματα για να κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη στο συγκεκριμένο τομέα της αυτοματοπόιησης που συζητάμε (μπορεί να υπάρχει εναλλακτική, αλλά για αυτό που θα περιγράψουμε δεν θα μας απασχολήσει).

Το MeshLab έχει κάποια επιλογή για να κάνει export ένα snapshot του αρχείου σαν εικόνα, όπως το βλέπουμε στην οθόνη.
Στο 2ο αρχείο έχω αρχίσει ήδη να βαριέμαι να κάνω τα υπόλοιπα!

Τελευταία λοιπόν έχω αρχίσει για πράγματα που χρειάζομαι στη δουλειά να χρησιμοποιώ το AutoIt. Έχω κάνει μόνο απλά πράγματα, αλλά φαίνεται πολύ δυνατό στη δουλειά που κάνει, η οποία είναι να αυτοματοποιεί διαδικασίες σε Windows, για προγράμματα τα οποία δεν έχουν command line interface και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με ποντίκι.

Αυτό είναι ένα μικρό tutorial για το πως μπορούμε να κάνουμε αυτοματοποίηση στη συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να λέμε στο πρόγραμμα ένα φάκελο που έχουμε μαζεμένα τα αρχεία μας και αυτό να αναλάβει να κάνει τα υπόλοιπα, την εξαγωγή των εικόνων για κάθε αρχείο .stl δηλαδή.

Πάμε:

Κατεβάζουμε το MeshLab από http://meshlab.sourceforge.net και
το στήνουμε.
Κατεβάζουμε το AutoIt από http://www.autoitscript.com/autoit3/index.shtml
και το στήνουμε επίσης.
Φτιάχνουμε ένα αρχείο με κατάληξη .au3, του δίνουμε ότι όνομα θέλουμε. Για παράδειγμα meshlab_snapshots.au3
Εισάγουμε μέσα τον παρακάτω κώδικα, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε text editor.
Το notepad του Windows είναι μια γρήγορη επιλογή, αλλά καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε το SciTE script editor το οποίο έρχεται μαζί με το AutoIt και το οποίο έχει ωραία χρωματάκια τα οποία κάνουν πιο ευανάγνωστο τον κώδικα, αν χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές στο μέλλον. Επιπλέον μπορεί να τρέξει κατευθείαν το πρόγραμμα πατώντας F5, κάτι το οποίο μας χρειάζεται καθώς φτιάχνουμε και δοκιμάζουμε το πρόγραμμα (όσοι το κάνουν τέλος πάντων, δε θα χρειαστεί για το παράδειγμα γιατί είναι έτοιμο)

; ———– ΚΑΝΟΥΜΕ
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΕΔΩ
—————

$path = InputBox(«Enter path», «Enter an *.stl path with
a trailing backslash or press ESC to cancel»)

if @error = 1 Then
    Exit
EndIf

$search = FileFindFirstFile($path & «*.stl»)

If $search = -1 Then
    MsgBox(0, «Error», «No files/directories
matched the search pattern»)

    Exit
EndIf

 

; Εδώ μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε τη διαδρομή του αρχείου, ώστε να βρίσκει το meshlab.exe. Εξαρτάται από το σύστημα του καθενός και μπορεί να μην είναι το ίδιο σε όλους. Π.χ. σε 64bit λειτουργικό θα είναι κάτω από το c:\program files (x86). Σβήστε αυτή τη γραμμή με τις οδηγίες, δεν χρειάζεται στο πρόγραμμα προφανώς!
Run(«C:\Program Files\VCG\MeshLab\meshlab.exe»)

WinWaitActive(«Open»)
Send(«{ESC}»)

While 1
    $filename = FileFindNextFile($search)

    If @error Then ExitLoop
    meshlab_save_snapshot($path, $filename)
WEnd

FileClose($search)

Send(«^q»)
WinWaitClose(«[Class:QWidget]»)

func meshlab_save_snapshot($path, $filename)
    Send(«^o»)
    WinWaitActive(«Open»)
    Send($path & $filename)
    Send(«{Enter}»)
    WinWaitActive(«Post-Open Processing»)
    Send(«{Enter}»)
    WinWaitClose(«Post-Open Processing»)
    Send(«!f»)
    Send(«{DOWN 9}{ENTER}»)
    WinWaitActive(«Save»)
    Send(«{TAB 2}»)
    Send($filename)
    Send(«{BACKSPACE 4}»)
    Send(«_»)
    Send(«{Enter}»)
    WinWaitActive(«MeshLab»)
EndFunc

; ———– ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ
—————

 

Σώζουμε το αρχείο και μετά κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «run script»
Εισάγουμε τη διαδρομή (path) του φακέλου που περιέχει τα αρχεία μας και βάζουμε και ένα backslash (\) στο τέλος, γιατί αλλιώς δεν θα δουλέψει.
Θα δούμε το MeshLab να κάνει αυτόματα κάποια πράγματα και μετά από κάποια ώρα, η οποία εξαρτάται από το πόσα αρχεία έχουμε, θα τελειώσει και οι εικόνες μας θα είναι μέσα στο φάκελο με τα .stl αρχεία μας ..

Disclaimer που λένε και οι Αμερικάνοι:
Αν δεν έχετε ιδέα τι κάνετε και πάθουν κάτι τα αρχεία σας κατά τη διαδικασία, μη μου βάλετε τις φωνές. Σε μένα δουλεύει και τα γράφω για να βοηθήσω κάποιους να γλυτώσουν χρόνο και να μάθουν μερικά πράγματα. Δεν έχω καμία ευθύνη για οτιδήποτε σας συμβεί πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος. Windows είναι αυτά. Μπορεί και να μην δουλέψει καθόλου στο σύστημά σας. Πάντα έχετε αντίγραφα ασφαλείας για παν ενδεχόμενο.

Αυτά. Ελπίζω να σας αρέσει και να σας φανεί χρήσιμο.

 

File Attachment(s):

 

Κώστας Παπαδημάκης