Home

You need to log in to create posts and topics.

Το Support έχει τζόγο

Σήμερα το απόγευμα θέλοντας να μετρήσω την ακρίβεια που έχει ο τόρνος μου σε σχέση με την αντιγα του Ζ και με την ράβδο μέτρησης
παρατήρησα ότι μπορούσα να σηκώσω το support περίπου 1μμ ίσως και περισσότερο
πιάνοντας το από την άντιγα
Η κίνηση του πάνω στο ν του Ψ είναι ολοκάθαρη, Τέτοια μάλιστα που όταν κάνω εσωτερικό άνοιγμα σε σίδηρο στα 50μμ να μου βγαίνει κώνος.
(αυτή ήταν η αιτία που άρχισα να ψάχνομε . . )
Το θέμα είναι ότι το αντίκρισμα από την κάτω μεριά είναι τέρμα σφιγμένο
μόνο η δεξιά βίδα που κλειδώνει το σαπορτ είναι χαλαρή
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΖΟΓΟΣ ???

Uploaded files:
  • You need to login to have access to uploads.

Αν κατάλαβα καλά το μπόσικο βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά του support, το κόκκινο που είναι χαμηλότερα στην φωτογραφία.
Στον δικό μου τόρνο το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βιδώσω την βίδα που κλειδώνει το support με το χέρι ίσα ίσα να πάρω τα μπόσικα. Το εφαρμόζω μόνο σε εσωτερικές κοπές που έχει την τάση να σηκώσει το support.

Ναι, σωστά. Επειδη το λαμακι που βρισκεται απο κατω,φαινεται στη φωτο με τις τρυπες, εχει δυο περιοχες ,μια ρκτυφιαρισμενη και μια απλη με τις βυδες. Λεω να μρτρησω την διαφορα και να το καταβασω στη φρεζα.
Ειναι καλη η ιδεα ή θα κανω ζημια???

Δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί και γιατί έχει αυτήν την υπερυψωμένη περιοχή. Αν μπορείς βάλε μερικές φωτογραφίες από την περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση εγώ δεν θα το πείραζα, φαίνεται πολύ απλό κομμάτι, μπορείς να φτιάξεις ένα άλλο και να κρατήσεις το αρχικό για καλό και για κακό.

Δες τις παρακάτω φωτο. Η πλάκα στήριξης του suport δεν πατά σε όλη την επιφάνια αλλά μόνο σε αυτο το τμήμα που είναι ρεκτιφιαρισμένο.
περίπου 10μμ πλάτος

Uploaded files:
  • You need to login to have access to uploads.

Δεν σου συνιστώ να φρεζάρεις την πλάκα. Ακόμα και αν καταφέρεις να μηδενίσεις τον τζόγο, με την φθορά θα ξαναποκτήση. Νομίζω ότι κατασκευάστηκε επίτηδες έτσι. Το κομμάτι της πλάκας που βρίσκεται η βίδα κλειδώματος, κάνει και την ρύθμιση του τζόγου και το κλείδωμα. Η υπόλοιπη πλάκα μάλλον παίζει ρόλο ασφαλείας όταν είναι πολύ χαλαρή η βίδα.
Για να καταλάβεις στον δικό μου τόρνο που είναι πολύ αρχαιότερος, υπάρχει μόνο το κομάτι που είναι κάτω από την βίδα κλειδώματος.

Όλα αυτά με επιφύλαξη, θα ήθελα να ακούσω την γνώμη κάποιου πιο έμπειρου.

Δε βλέπω να εμπλέκετε κάποιος ποιο έμπειρος, να δώσει κάποια λύση ποιο μαστορική.
Τέλος πάντων , επειδή μουρθε ,τελευταία στιγμή φλασια, αυτό που αναφέρεις έκανα το εξής.
Αρχικά μετρησα τον τζόγο με το όργανο. Στο ν πάνω ήταν 0,12 ενώ στο άκρο του ( συνεργαζόμενο στη μέση ) ξεπερνούσε τα 0,35.
Το εβαλα στη μέγγενη της φρέζας , οριζοντίωσα με το οργανο και το πήρα 0,82 ( το ρεκτηφιαρισμένο δεν το πείραξα) . Το μέταλο βγάνει ρύνισμα σα τρύμα??? λέπι ????
Πήρα μια λεπίδα από το κοπίδι - 0,5 με το μικρομετρο και την τρόχησα ώστε να χάσει την πλευρά της κοπής και να αποκτήσει πλάτος ίσο με το λαμάκι.
Εσπασα την λεπίδα και την έβαλα ανάμεσα στις βίδες τις οποίες έσφηξα τόσο ώστε να φέρω το σαπορτι να έχει την επιθυμιτή ολίσθηση - είναι λιγο σκληρό - χωρίς τζόγο.
Το δούλεψα λίγο και είναι εντάξη. Ελπίζω ότι με το δούλεμα θα μαλακώσει περισσότερο, οπότε αν χρειαστεί σφίγκω περισσότερο τις βίδες. Στα άκρα είναι λίγο ποιο σφικτό -ολισθαίνει μαλακά-
ενώ στο κέντρο - οπου και συνήθως δουλέυει έιναι ποιο μαλακό,πράγμα που νομίζω οφείλετε στη χρήση.

Το τρύμα σημαίνει ότι είναι χυτοσίδηρος (μαντέμι) λογικο γιαυτή την χρήση. Τα ρινίσματα το μαντεμιού όταν ανακατευθούν με το λάδι στις γλύστρες λειτουργεί σαν σμιριγδαλοιφή και σου φθείρη τον τόρνο. Πολύ καλό καθάρισμα λοιπόν όλων τω επιφανειών.

Αν θέλεις να κινηθείς σαυτή την κατεύθηνση, να σου προτείνω κάτι άλλο.
Κατέβασε την φρεζαρισμένη επιφάνεια και βαλε ανάμεσα λαμάκι γλύστρα; σαν αυτή που έχεις στο corss slide και παίρνεις τον τζόγο με ρυθμιστκά βιδάκια.